Titel: Hur grodan blev.

Meddelare: Födorådstagare Nils Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Det var en gång en flicka, som var så vacker, att alla karlar hängde efter henne. Ideligen var hon överlupen av friare. Slutligen blev hon så led vid detta, att hon förbannade sin skönhet och önskade, att hon måtte förvandlas till något riktigt vedervärdigt, så att hon finge vara ifred. Hennes önskan uppfylldes. Hon förvandlades till en groda. Hon hette Anna, och än i dag synes på ryggen åt en sorts grodor bokstaven A. De grodorna, härstammar från den förvandlade flickan. Detta berättade mina förfäder, då jag var barn.